Bijna een jaar geleden werd het eerste 5G-netwerk in Nederland uitgerold. Bright maakt de balans op. Hoe zit het met de 5G-dekking? Welke provider heeft het snelste netwerk? En wat heb je momenteel aan 5G?

 

Bright deed een steekproef op drie plekken in Nederland om te kijken hoe snel de 5G-netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile zijn. In Hoorn, Koudekerk aan de Rijn en Woudenberg liet Bram van Dijk speedtesten draaien. Welke provider won? Bekijk de video.

 

 

Het is tegenwoordig bijna moeilijker om een telefoon te kopen zonder 5G-antenne, dan met 5G. Toch is het voordeel beperkt op dit moment. 5G, de opvolger van 4G met als belofte 10 tot 100 keer zo snel mobiel internet, gaat in Nederland nog niet zo rap. De belangrijkste frequentieband voor dit razendsnelle internet, de 3,5GHz, wordt pas in 2022 geveild.

 

Tot die tijd moeten we het (voornamelijk) doen met de 700MHz, een frequentie die wel een groot bereik heeft, maar niet zo snel kan. Vodafone heeft nog zo goed als geen 700MHz-antennes in de lucht, zij zenden het 5G-signaal uit via de frequentieruimte op 1800 Mhz, dat wordt gedeeld met het eigen 4G-netwerk.

 

Volgens Antennekaart.nl zijn er op dit moment al 8105 zenders in de lucht die een 5G-signaal kunnen versturen. Kijk je naar de dekkingskaarten van de providers, dan heeft T-Mobile de beste dekking, daarna Vodafone en tot slot KPN, met ongeveer de helft van het land ongedekt.

 

Bron: RTLNIEUWS